image

Een bijbaan in de horeca

Dus, jij hebt bij ons een vacature gespot en ziet een (bij)baan in de horeca helemaal zitten? Aan de slag gaan in een jong team, werken wanneer het jou schikt en een mooi salaris: je ziet het helemaal zitten. Hier begint het avontuur pas, want hoe verzeker jij jezelf nu van een populaire spot? Spannend! Geen vrees, want onze recruiter bijten niet. Sterker nog, we maken het je graag makkelijk met deze tips. Zo weet jij hoe je een sollicitatie het best kunt aanpakken en heb je meteen een streepje voor.

CV

De meeste recruiters zien eerst jouw cv en kijken als tweede stap in detail naar jouw motivatiebrief. Maar wat is hierin het belangrijkste? Eerdere ervaring in de horeca staat natuurlijk stipt op nummer 1. Die studie die jij doet of hebt gedaan is van belang: vergeet hierbij ook niet de jaartallen bij te zetten en of jij het diploma al hebt behaald.

Onder ‘Werkervaring’ begin je bovenaan met de meest recente baan die jij hebt gehad, en werk jouw weg terug naar eerdere jaren. Een korte uitleg van de functie, waar nodig, kan ook nuttig zijn. Hierin leg je in 1-2 zinnen uit dat je bijvoorbeeld extra verantwoordelijkheid op je hebt genomen in die rol, of geef je een opsomming van jouw taken.

De motivatiebrief gebruik je om meer de diepte in te gaan en jouw motivatie te tonen. Zo kun je bijvoorbeeld onderbouwen welke skills je hebt geleerd van jouw vorige baan, of extra uitleg geven per wanneer jij beschikbaar bent.

Vergeet niet jouw inspanningen te tonen door de juiste stijl te kiezen. Een goede recruiter rekent jou niet af op het mooiste design, maar het helpt wel om er direct uit te springen. Gelukkig zijn daar tegenwoordig tientallen gratis templates online voor te vinden. Je hoeft zo het wiel niet zelf uit te vinden. Kies een mooi design, vul het aan met jouw informatie en binnen 5 minuten heb jij een cv om indruk mee te maken.

Het sollicitatiegesprek

Binnen no time krijg je na het insturen van jouw cv en motivatie al bericht. Je mag op gesprek komen, fantastisch! Een sollicitatie voor een horecabaan bereid je in principe voor net zoals elk ander sollicitatiegesprek.

Dit zijn de belangrijkste punten:

  • Zorg dat jouw kleding bij het bedrijf pas. Heb jij jouw pijlen gezet op bediening in een chique restaurant? Kleed je dan wat formeler! Een leuke blouse doet al wonderen. Ga je achter de bar staan in een sportcafé, dan kan het prima casual zijn.

  • Lees je goed in over het bedrijf (en/of uitzendbureau). Zo laat jij je niet verrassen en toon je gemotiveerd te zijn. Indien mogelijk, bekijk de website, bestudeer de menukaart of kijk op Instagram of er een bedrijfsaccount is. Zo weet jij beter in te schatten wat het bedrijf kan verwachten en hoe jij hierin past.

  • Het kan bijna niet missen: er zal naar jouw competenties worden gevraagd. Probeer circa 3 sterke punten over jezelf voor te bereiden en één verbeterpunt. Je scoort echt punten als je ook een situatie uit de praktijk kunt noemen waarin je aangetoond hebt deze kwaliteiten te bezitten.

  • Bereid zelf een aantal vragen voor. Zo laat je zien dat je goed bent voorbereid en oprechte interesse in het bedrijf toont.


Terug naar overzicht