• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Auto van de zaak of privé rijden als startende ondernemer?

maandag 18 september 2017, 13:43 - Gast Redacteur

Startende ondernemers die aan het begin van hun carrière staan krijgen met veel nieuwe dingen te maken. Het studentenleven gaat er namelijk heel anders aan toe dan het bedrijfsleven. Zeker als iemand zijn eigen bedrijf gaat beginnen krijgt diegene veel voor zijn kiezen. Eén van die dingen is bijvoorbeeld wat er met een auto moet gebeuren. In Nederland verandert regelmatig de fiscale wetgeving, waardoor het moeilijk is om een juiste keuze te maken. Is het verstandiger om gewoon privé op pad te gaan of de auto op naam van de zaak te zetten?

Op naam van de zaak

Het is heel verleidelijk om de auto op naam van de zaak te zitten, want dan worden er geen privékosten gemaakt. Alle afschrijvingen, financieringslasten en andere kosten mogelijk zakelijk worden afgetrokken. Echter betaalt men ook bijtelling op de inkomensbelasting van de zakelijke auto. Dit is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Vaak is dit maximaal 25%, en wordt het bedrag verrekend met het totale inkomen. Echter gaat dit wel gepaard met wat er daadwerkelijk wordt gereden. Mocht men minder autokosten hebben dan de bijtelling, dan is het wellicht verstandiger om het allemaal privé te doen. Waarom is dat handiger? 

Privé  

Wanneer men besluit om de auto toch als privébezit te gebruiken, kan men ook een post maken door 0,19 per cent per gereden kilometer te verrekenen voor zakelijk gebruik. Het nadeel om het te combineren met privé is dat men niet de BTW kan aftrekken bij aankoop van de auto. Dit mag dan weer wel voor de onderhoudsbeurten en alle reparaties die er bij de auto komt kijken. Wel is zaak om de privé en zakelijke kilometers goed bij te houden, zodat dit men kan terughalen bij de belasting. En moet men rekening houden met het afsluiten van een  autoverzekering. Kortom, het is nog niet zo eenvoudig om te bepalen hoe men een auto gaat gebruiken bij een eigen onderneming.