• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

De gewoontes van productieve mensen

woensdag 14 mei 2014, 16:07 - Sanne Hofman

Iemand die heel hard werkt, iemand die alles gedaan krijgt in de soms toch wel korte werktijd en iemand die ondanks al het werk nooit gestrest raakt. We kennen allemaal wel iemand die zo productief is op de werkvloer. Jaloers op diegene? Wij hebben de belangrijkste gewoontes en eigenschappen van de meest productieve werknemers voor je op geschreven!

Productieve werknemers gaan vaak de grootste tijdverspillers uit de weg. Zij hebben meestal dagelijkse rituelen die zij zorgvuldig uitvoeren. Productieve mensen weten precies welk deel van de dag voor hen het gunstigst is en wanneer zij het meest gedaan krijgen. Zij houden de eigen energie en de eigen focus nauwlettend in de gaten.


Dagelijkse rituelen
Productieve mensen genieten van hun pauzes en van de lunch. Je ziet vaak dat deze werknemers even een rondje gaan lopen in de pauze en lunchen op een andere plek. Zij gebruiken de pauze om even van de werkplek weg te gaan. op die manier maken zij een praatje met andere collega’s en doen zij veel inspiratie op. “Als je denkt dat je tijd bespaart en productiever wordt door even snel je lunch naar binnen te werken aan je bureau, dan zit je ernaast. Het is niet gezond en het maakt je niet productiever, dus neem de tijd voor je lunch en geniet ervan.” aldus marketing goeroe Ekaterina Walter.

Productieve mensen weten precies wat hun meest productieve uren zijn. Zij focussen zich vooral op die gedeeltes van de dag. Productieve werknemers benutten hun productieve uren optimaal en doen op die momenten de taken die de meeste energie en focus vereisen.

Het laatste dag ritueel van productieve mensen is dat zij regelmatig even weg gaan van hun werkplek. “Soms moet je gewoon even naar het park, de koffietent of ergens anders om dingen gedaan te krijgen of je creativiteit weer op peil te krijgen. Als productieve mensen het gevoel krijgen dat hun werkplek alleen maar afleidingen biedt, staan ze op en lopen ze even ergens anders heen. Soms zelfs met hun hele team.” aldus Ekaterina Walter.


Gewoontes met eten
Om productief te zijn is het ook belangrijk dat je de hele dag genoeg energie hebt. Om genoeg energie binnen te krijgen is het belangrijk dat je goed en genoeg eet en drinkt. Uit onderzoek is gebleken dat de juiste voeding ervoor kan zorgen dat je hersenen 20 procent productiever zijn. Productieve mensen hebben vaak verschillende eetgewoontes die het beste uit hunzelf halen.

Productieve mensen beginnen de dag met een goed ontbijt. Het start de motor en je kan er gelijk even tegenaan. Eet geen snelle suikers zoals brood met hagelslag (die zijn zo verteert en binnen no time heb je weer honger), maar eet langzame koolhydraten zoals fruit, noten of havermout (daar kun je een tijdje mee vooruit).

Productieve mensen nemen rond 10 uur een bakje koffie. De cafeïne zorgt voor een betere concentratie, maar maakt je niet rustiger. Als je gestrest bent is het niet handig om veel koffie te drinken. Drie kopjes per dag is de aanbevolen hoeveelheid.

Eet tijdens de lunch het liefst zo min mogelijk brood (dit zijn weer die snelle koolhydraten). Neem bijvoorbeeld een lekkere salade, daar moet je lichaam meer moeite voor doen. “Boterhammen zijn ook weer geen ramp, maar lunch er niet elke dag mee. Kies in ieder geval voor stevig brood, bijvoorbeeld zuurdesem-, spelt-, of roggebrood. Dat is voedzamer dan de meeste supermarktbroden. Als je dan kiest voor beleg als gekookt ei, Hüttenkäse, magere vleeswaren, notenpasta of vis en er wat rauwkost op doet, dan heb je je broodlunch aardig gered.” aldus Maaike Dijkstra van mijnvoedingcoach.nl

Neem tussen drie en vier uur een lekker tussendoortje. Denk bijvoorbeeld aan noten of een goed stuk fruit. Die geven je even de laatste energie die je nodig hebt.


Bron: Intermediair