• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

De meest voorkomende banen in de aannemersbranche

dinsdag 28 november 2017, 14:02 - Gast Redacteur

In de afgelopen jaren is de Nederlandse economie steeds verder hersteld, na de economische crisis van enkele jaren terug. Dit betekent dat ook de vraag naar aannemers en alle vakmensen die hierbij betrokken zijn, sterk is toegenomen. In de aannemersbranche vinden we verschillende vakmensen, die helpen bij de bouw van nieuwe woningen, het verbouwen van bestaande woningen en het transformeren van oude bedrijfspanden naar appartementen. Om binnen deze branche aan de slag te kunnen gaan, dien je een relevante opleiding te hebben gevolgd. In dit artikel vertellen we je meer over de meest relevante opleidingen voor de aannemersbranche. 

Vakmensen binnen de aannemersbranche 

Om een woning te kunnen bouwen zijn onder meer een loodgieter, elektricien en slotenmaker nodig. Een loodgieter helpt bij het leggen van de waterleidingen, een elektricien zorgt voor het aansluiten van de stopcontacten en lichtaansluitpunten, enzovoorts. De slotenmaker zorgt er tot slot voor dat de woning inbraakveilig gemaakt wordt, om inbrekers buiten de deur te kunnen houden. Bij een verbouwing kan een slotenmaker de bestaande sloten vervangen.

Voor het vak van een loodgieter en elektricien worden opleidingen op MBO-niveau aangeboden in Nederland. Om als slotenmaker aan de slag te kunnen gaan dien je een training of cursus te volgen. Het kan verstandig zijn om deze cursus naast je huidige studie te volgen. Zo verbreed je je eigen kennis en is de kans groter dat je aangenomen wordt. 

Opleiding tot elektromonteur of loodgieter volgen 

Er zijn in Nederland een groot aantal ROC’s die MBO-opleidingen aanbieden voor het vak van loodgieter of elektricien. Bekijk vooraf aan welke eisen je moet voldoen om toegelaten te worden tot een dergelijke studie. Vaak is een VMBO-diploma voldoende om direct aan de slag te kunnen gaan. Ook een relevante opleiding die je eerder op MBO-niveau hebt gevolgd kan volstaan. De toelatingseisen voor een studie tot loodgieter of elektromonteur vind je op de website van het ROC bij jou in de buurt.