• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

De regels van het ziekmelden

donderdag 6 februari 2014, 15:59 - Sanne Hofman

We hebben ons allemaal wel eens ziek moeten melden op ons werk. Zeker tijdens de koude winterdagen loop je snel een griepje of een verkoudheid op. Toch zien veel werknemers er tegen op om hun werkgever te vertellen dat ze ziek zijn. Ben je eigenlijk verplicht om te vermelden wat je klachten zijn? En mag de werkgever jouw ziekmelding afwijzen?

Het blijft altijd lastig om te vertellen dat je niet kan komen werken. De meeste mensen zien er tegen op om de oorzaken van het ziek zijn uit te leggen aan hun werkgever. Maar ben je eigenlijk verplicht om dit te vertellen?


Gevoelige informatie
Het is te begrijpen dat je als werknemer bepaalde medische informatie over je ziekte voor jezelf wilt houden. Je bent dan ook niet verplicht om al je klachten te vermelden. Je kunt je werkgever in grote lijnen vertellen wat je mankeert, de details mag je gerust voor je houden. Het is dus al genoeg om te zeggen: “Ik ben ziek, ik kan helaas niet komen werken.” Verdere medische gegevens worden namelijk beschouwd als gevoelige informatie volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Als je werkgever of een ingehuurd verzuimbedrijf je toch vragen stelt over verdere klachten en gegevens, hoef je deze vragen niet te beantwoorden.


Bedrijfsarts
Alleen een arts mag medische vragen stellen. Een bedrijfsarts kan je verdere informatie over de situatie vragen. Deze informatie mag hij of zij, vanwege het beroepsgeheim, niet door vertellen aan je werkgever.


Wat de werkgever wel mag vragen zijn werkgerelateerde vragen. Hij of zij mag altijd vragen stellen met betrekking tot de planning van het werk, alternatief werk, de verwachte duur van het ziekteverzuim en jouw bereikbaarheid.


Als laatst mag de werkgever jouw ziekmelding niet weigeren. Het kan gebeuren dat de werkgever de ziekmelding niet accepteerd. Als dit gebeurd wordt geadviseerd om de ziekmelding op papier te zetten en te versturen naar de bedrijfsarts.


Bron: Intermediair