• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Dit zeg je niet op je eerste werkdag

donderdag 13 februari 2014, 14:50 - Sanne Hofman

Het is je gelukt, je bent aangenomen! Natuurlijk ben je heel erg blij en kan je niet wachten om te beginnen met je nieuwe baan. Toch is het best spannend, vooral die eerste werkdag. De zenuwen gieren door je lijf. Door alle zenuwen kan het best eens gebeuren dat je iets zegt wat je eigenlijk niet zou moeten doen. Wij helpen je!

Het is logisch dat je nog heel erg moet wennen aan je nieuwe baan, je nieuwe collega’s, je nieuwe werkgever en ga zo maar door. In het begin is het altijd even aftasten wat je wel en niet kunt zeggen en wat je wel en niet kunt doen. Hieronder is kort onder elkaar gezet wat je echt beter niet kunt zeggen op je eerste werkdag.


“Sorry, ik ben te laat omdat...”
Eigenlijk is er geen enkel excuus om te laat te zijn op je eerste werkdag. Er zijn natuurlijk uiterste noodgevallen maar daar gaan we niet van uit. Te laat komen op je eerste werkdag staat respectloos en je laat gelijk een slechte eerste indruk achter. Als het toch gebeurd dat je te laat bent, geef dan gelijk aan dat dit niet weer zal gebeuren en dat je voortaan bijvoorbeeld eerder van huis zal gaan.


“Wat is eigenlijk jullie ‘Facebook onder werktijd’ beleid?”
Je eerste werkdag bij je nieuwe baan draait natuurlijk om inwerken. Het is dan uiteraard niet de bedoeling dat jij bezig bent met je privé zaken. Deze vraag kun je later in je werkproces stellen maar zeker niet de eerste dagen/weken.


“Bij mijn vorige werkgever ging het zo…”

Het is niet de bedoeling, en al zeker niet je eerste werkdag, dat jij van plan bent de gang van zaken in het nieuwe bedrijf te veranderen. Je moet de dingen nemen zoals ze zijn, zeker als nieuwe werknemer.


“Vertel geen slechte, platte moppen”
Natuurlijk is het belangrijk dat jij met een positieve instelling en wat gevoel voor humor aan je eerste werkdag begint. Het is alleen niet de bedoeling dat je gelijk de grappenmaker gaat uithangen. Dit kan verkeerd vallen bij je nieuwe collega’s en werkgever. Zo ontstaat er alleen maar een ongemakkelijke sfeer.


“Uiteindelijk zou ik graag manager willen worden!”

Natuurlijk is het goed als je ambities hebt en gemotiveerd bent. Op je eerste werkdag is het echter niet handig om deze specifiek te vermelden. Je bent aangenomen om bepaalde taken te doen, voer die eerst goed uit. Ook kan het niet goed vallen bij je collega’s die misschien wel dezelfde ambities hebben.


Bron: Intermediair