• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Een diploma, maar geen baan…

donderdag 6 maart 2014, 14:36 - Sanne Hofman

Het komt steeds vaker voor, starters die moeilijk een passende baan kunnen vinden. Door de crisis zijn er steeds minder startersbanen beschikbaar. Afgestudeerden met verschillende masterdiploma’s vinden zelden een geschikte baan. Velen van hen doen werk onder hun niveau.

Dit is natuurlijk helemaal niet motiverend. De meeste starters denken dan ook: Waarom heb ik dan gestudeerd en zo m’n best gedaan om een diploma te halen? Ze hebben immers toch een baan die niet aansluit op hun studie of waarvoor niet eens een diploma nodig is.

Een groot gedeelte van de hoogopgeleide net afgestudeerden begint toch gelijk aan een baan. Ondanks dat zij niet direct een goede en bijpassende baan vinden, gaan zij toch aan de slag. Vaak hebben zij een startersbaan onder hun niveau. Ze doen vaak laaggeschoold werk. Hoogopgeleiden vragen geen uitkering aan. Dit lijkt een goede ontwikkeling, het kost natuurlijk veel minder belastinggeld, maar toch zijn er genoeg nadelen aan deze ontwikkeling verbonden.

Een nadeel is bijvoorbeeld het verspillen van de talenten van de hoogopgeleide afgestudeerden. Ook zorgt deze ontwikkeling ervoor dat de werkgelegenheid voor laagopgeleiden krimpt. Hogeropgeleiden doen namelijk het werk van lager geschoolde mensen.


Werkervaring
Een grote oorzaak van het kleine aanbod van geschikte startersbanen voor hogeropgeleiden is de vraag naar werkervaring in de vacatures. In vacatures voor startersbanen wordt vaak gevraagd naar een aantal jaar werkervaring in een bepaalde functie. De vraag is dan: hoe kan een netafgestudeerde werkervaring opdoen als je daar weer werkervaring voor nodig hebt? Zo ontstaat er een cirkel waar je eigenlijk niet uitkomt.

De enige oplossing voor de starters lijkt om stages te gaan lopen voor werkervaring. Deze stages moeten vaak worden gelopen voor niks of voor een kleine stagevergoeding. Dit is in ieder geval te weinig om jezelf van te onderhouden.


Tips
Wij willen hogeropgeleiden wat kleine tips geven om toch aan een geschikte baan te komen als ze zijn afgestudeerd. Het lijkt voor de hand liggend maar denk toch even aan de volgende punten!


-    Gebruik je netwerk. Denk ook aan social media netwerken.
-    Investeer in jezelf door testen te doen, vrijwilligerswerk te doen of een stage te lopen. Dit heeft z’n nadelen maar soms zit er niets anders op. Wie weet kan je blijven hangen bij het bedrijf waar je hebt stagegelopen.
-    Zoek proactief naar een baan. Reageer niet alleen op vacatures via internet maar bezoek ook carrière evenementen of stap rechtstreeks op werkgevers af.
-    Wees realistisch. Verwacht niet meteen mooie lease auto’s en hoge bonussen. Dromen mag altijd maar blijf met beide benen op de grond staan.


Bron: nieuwsuur