• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Geld overhouden tussen het afstuderen en de startersbaan

donderdag 20 juli 2017, 11:18 - Gast Redacteur

Een baan vinden na het afstuderen… het kan echt een kriem zijn. ‘We zoeken iemand met ervaring’, is een reactie die veel afstudeerders ontvangen na een sollicitatie. Met een beetje mazzel heb je wel snel een baan, omdat je een bedrijf treft dat het geen probleem vindt om starters aan te nemen, omdat je bij je afstudeerstage kunt blijven hangen of omdat het overduidelijk is dat jij de aangewezen persoon bent voor de baan. Erg lastig als je niet snel een baan vindt, vooral als je staat te springen om het werkveld te betreden. En op dat moment nog belangrijker; je hebt dringend geld nodig. Hoe kun je rondkomen in de periode tussen het afstuderen en het vinden van die hardnodige baan? Startersbanen.nl geeft je een aantal handige tips.

1. Probeer wat meer uren te bemachtigen op je bijbaan

Iets wat alleen kan als je een bijbaan hebt gehad tijdens je studie, wat in de meeste gevallen wel zo zal zijn. Bestaat de mogelijkheid om meer te werken? Grijp die kans dan aan, want ook al is het misschien niet de beste baan; je hebt een inkomen en je kunt buiten de werkuren op zoek naar een ‘echte’ baan. Zorg er wel voor dat je daar ook echt tijd voor maakt. Hoe langer je wacht, hoe groter het gat wordt op je cv – althans, met het oog op de branche waarin je wilt werken. En dat werkt om bij bedrijven binnen te komen vaak niet zo goed. Ook belangrijk: overleg met je tijdelijke werkgever over flexibiliteit in vertrekperiode, handig voor op het moment dat je wel een baan vindt in je afstudeerrichting. Blijf dus continu vacatures kijken en reageer op banen die bij je passen.

2. Vraag een WW-uitkering aan

Heb je een bijbaan gehad tijdens je studieperiode, maar word je ontslagen? Dan kun je a) op zoek naar een tijdelijke bijbaan – doe dit al tijdens het afstuderen als je daar tijd voor hebt, b) je volledig focussen op een startersbaan en hopen dat je snel iets vindt c) als je niets vindt een WW-uitkering aanvragen. Dit laatste kan alleen als je in de laatste periode 26 van 36 weken hebt gewerkt, en dan minimaal vijf uur per week. Ook moet je zijn ontslagen en niet uit jezelf weg zijn gegaan (als dat wel zo is, dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen). Vraag zo’n uitkering een week na het afstuderen aan – of in elk geval na het wegvallen van je inkomen – studiefinanciering valt hier ook onder. Als basis krijg je twee maanden 75 procent van je laatste maandloon, en in de derde maand nog 70 procent. Hoelang je een WW krijgt, hangt af van hoelang je hebt gewerkt. Per jaar dat je hebt gewerkt, krijg je een maand extra aan uitkering.

3. Vraag een bijstandsuitkering aan

Na de drie maanden WW kun je, als je nog geen baan hebt gevonden, een bijstandsuitkering aanvragen. Heb je na vier weken nog geen baan gevonden, dan heb je ook recht op een bijstandsuitkering. Ben je nog geen 21, dan ontvang je een stuk lager maandbedrag dan iemand die volgens de wet volwassen is. Als maandbedrag ontvang je slechts 230,47 euro, terwijl iemand vanaf 21 jaar of ouder 933,65 euro krijgt. Je bent bij beide uitkeringen verplicht om naar een baan te zoeken; doe je dit niet, dan kan de gemeente (die jou de uitkering verleent) ervoor kiezen om de bijstand te stoppen. Hierom moet je eens in de zoveel tijd sollicitatiebrieven en –mails kunnen laten zien.

4. Bespaar op de kosten in het huishouden

Heb je alleen een bijbaan of een WW- of bijstandsuitkering? Dan is de kans dat je makkelijk rond kunt komen wat kleiner dan met een maandsalaris dat je ontvangt bij een volle werkweek. Probeer daarom heel bewust om te gaan met wat je allemaal uitgeeft. Op welke uitgaven kun je allemaal letten?

Boodschappen: deze kosten je soms meer dan je eigenlijk doorhebt. Geen probleem als je genoeg geld hebt en niet erg op de uitgaven hoeft te letten, maar als je weinig inkomsten hebt dan is dit een van de eerste uitgaven die je in de gaten kunt gaan houden. Ga je altijd naar de Albert Heijn, probeer dan te kiezen voor een goedkopere supermarkt, zoals de Lidl of de Aldi. En let ook op de frequentie van je bezoeken: ga je eens in de week inkopen doen, dan is de kans groot dat je minder uitgeeft dan wanneer je elke dag even wat boodschapjes in huis haalt. Dit omdat je a) minder mogelijkheden hebt om impulsaankopen te doen, zoals wat chips of andere ‘onnodige’ boodschappen, en b) omdat je met de producten die je hebt gekozen waarschijnlijk vaker dan eens een paar keer wat kunt bereiden en deze als alternatief voor iets anders (wat je anders had moeten kopen) kunt gebruiken. Dit kan best een aantal tientjes per maand schelen.

Energiekosten: heb jij een huur- of koopwoning en ben je zelf verantwoordelijk voor de energiekosten? Probeer er dan op te letten dat je minder energie verbruikt. Dit kan makkelijk, en dit scheelt je vooral in de koude winter- en herfstmaanden. Je krijgt deze besparing alleen wel pas terug aan het eind van het contractjaar (bij de jaarafrekening), dus daar heb je niet maandelijks profijt van. Daarnaast kun je er ook voor zorgen dat je minder hoeft te betalen voor stroom en gas, door een voordelig energiecontract te zoeken via een energievergelijker. Op die manier kun je in de meest optimale gevallen op jaarbasis vaak ook nog eens een paar honderd euro besparen. 

Autoverzekering: heb je al een auto? Dan moet je hier ook een autoverzekering voor afsluiten. De autopremie voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar is vaak heel erg hoog. Dit omdat deze leeftijdsgroep door de mindere rijervaring vaak een grotere kans heeft om schade te rijden, en dat kost autoverzekeraars natuurlijk meer. Het is wel verstandig om een autoverzekering op je eigen naam af te sluiten, want daarmee bouw je (als je geen schade hoeft te claimen) wel weer schadevrije jaren op. En daarmee krijg je korting op de autopremie. Let bij het verzekeren op de dekking die je kiest; ga je voor een simpele WA (doorgaans het goedkoopst), een WA + beperkt casco of een allrisk? Dit kan ook flink schelen in de kosten. Wat een handige hulp kan zijn, is een vergelijkingssite waarop je autoverzekeringen kunt vergelijken. Door je kentekennummer, postcode, geboortedatum en het (eventueel) opgebouwde schadevrije jaren in te voeren, wordt er een advies gegeven voor een voordelige autoverzekering. Dat kan je op jaarbasis zo’n 200 euro schelen. Het hebben van een rijbewijs en een auto kan trouwens ook positief bijdragen tijdens sollicitaties; sommige werknemers vinden dit erg handig, omdat je hierdoor nog flexibeler bent.

Internet, tv en bellen: wat voor telecomabonnement heb jij? Misschien valt hier ook wel wat op te besparen. Kijk echt goed naar hoeveel Mb/s je nodig hebt, dus bedenk welke internetsnelheid je nodig hebt. Download je veel, of gebruik je internet eigenlijk alleen maar voor Facebook, andere sociale media en e-mail? Kies dan gewoon een laag aantal, want dat scheelt vaak in de kosten. Net als de keuze in het aantal zenders dat je wilt ontvangen. Neem dus even de tijd om je te verdiepen in wat je nodig hebt. Het kost je misschien even wat tijd, maar het kan je wel wat uitgaven schelen. En misschien kun je internet en tv wel delen met een van je buren, dat scheelt jullie beiden in de kosten.

Bedenk je tijdens dit alles dat dit niet voor altijd zal zijn. Later kun je wat meer met geld strooien waarschijnlijk, al kan het nooit kwaad om een beetje bewuster om te gaan met wat je uitgeeft. Op die manier hou je altijd geld over voor de leukere dingen in het leven.