• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Hoe weet je of het bedrijf wel bij jou past?

dinsdag 22 april 2014, 16:10 - Sanne Hofman

Ieder bedrijf heeft een eigen bedrijfscultuur. Er zijn geschreven en ongeschreven regels waar iedereen zich, al dan niet verplicht, aan houdt. Niet iedereen past dus zomaar in een bedrijf. Hoe weet je of je goed bij een bedrijf past en of je dus in tevredenheid kunt samenwerken binnen de organisatie met de collega’s en andere partijen.

De bedrijfscultuur is bepalend bij het beslissen of een bedrijf bij jou past en andersom. Voordat je aan een nieuwe baan bij een nieuw bedrijf begint is het belangrijk dat je beslist of je je thuis voelt bij het bedrijf en of je goed kunt werken binnen de organisatie.


Bedrijfscultuur
Om de bedrijfscultuur te achterhalen is het belangrijk om de volgende punten te gaan onderzoeken:

-    Hoe gaan de mensen binnen de organisatie met elkaar om?
-    Hoe zijn de verhoudingen onderling?
-    Hoe en op welke manier wordt er gecommuniceerd?
-    Wat is de mindset van het bedrijf?
-    Wat zijn de normen en waarden binnen de organisatie?
-    Zijn er vaste rituelen binnen het bedrijf?
-    Wat zijn de ongeschreven regels van het bedrijf?
-    Hoe is de sfeer binnen het bedrijf?
-    Hoe nemen de werknemers binnen het bedrijf beslissingen?
-    Hoeveel ruimte is er voor individualiteit?
-    Etc.

Op welke manieren kan je de bedrijfscultuur achterhalen? Er zijn heel veel manieren waarop jij steeds meer over het bedrijf te weten kunt komen. De eerste indruk is bijvoorbeeld erg belangrijk. Stap gewoon een keer naar binnen en neem waar wat er op je af komt. Kijk rond en let op signalen. Hoe gaan de mensen met elkaar om? Wat voor sfeer hangt er? Hoe zien de werkplekken eruit? Hoe wordt er onderling met elkaar gesproken?

Tijdens het sollicitatiegesprek is het ook handig om veel cultuurgerichte vragen te stellen. Vraag bijvoorbeeld naar de normen en waarden, de visie, de manier van werken, de manier van beoordelingen en de manier van communiceren.


Kijk ook naar jezelf
Om te beslissen of een bedrijf bij jou past kijk je dus naar de bedrijfscultuur maar je moet ook naar jezelf kijken. Doe daarvoor verschillende (persoonlijkheids)testen. In wat voor omgeving voel jij je fijn en werk je het best? Wanneer komen jouw kwaliteiten het beste uit? Wat heb jij als werknemer nodig? Structuur of juist vrijheid?
Leer jezelf dus goed kennen en vraag ook bij de mensen in je omgeving naar hun meningen.

Het is erg belangrijk dat jij goed binnen het bedrijf past. Het is voor de werknemers belangrijk dat zij zich thuis voelen binnen het bedrijf maar het is voor de organisatie zelf ook erg belangrijk dat het beschikt over werknemers die op de goede plek zitten. Als de werknemers zich goed voelen op het werk zullen zij veel productiever zijn en zich veel meer willen inzetten voor het bedrijf. Werknemers nemen meer verantwoordelijkheden en initiatieven en dit zorgt weer voor commerciële kansen. Het is voor beide partijen dus belangrijk dat je de werknemer zich kan identificeren met het bedrijf.