• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Maak van je hobby zeker niet je baan!

dinsdag 27 mei 2014, 13:50 - Sanne Hofman

We horen het veel mensen zeggen: wat zou het ideaal zijn om van je hobby je werk te maken. Is dit echt zo ideaal als wij met z’n alle denken? Natuurlijk is het belangrijk dat je werk doet dat je leuk vindt en dat je plezier hebt in je baan, maar is een hobby niet juist bedoeld om te ontspannen? Lees hier waarom je van je hobby zeker niet je baan moet maken!

Voor veel mensen is het een droom, van je hobby je werk maken. Deskundigen staan anders tegenover dit idee. Volgens hen is het helemaal niet zo’n goed idee om van je hobby je werk te maken. Zij zijn van mening dat een droombaan los staat van de hobby’s van een mens. Een droombaan is volgens deskundigen een baan die goed past bij de vaardigheden en capaciteiten van diegene. Als je plezier hebt ik wat je doet en je goed voelt op de werkvloer ontstaat de bevlogenheid voor een baan vanzelf, daar hoeft je baan echt niet je hobby voor te zijn.


Waarom niet?
Er zijn verschillende punten die de deskundigen aangeven waarom iemand niet van zijn of haar hobby zijn of haar baan zou moeten maken. Wij hebben een paar punten voor je onder elkaar gezet.

Een hobby is om te ontspannen.
Een hobby is iets heel anders dan een baan. Hobby’s zijn bedoeld als ontspanning, buiten je werk om. Hoe heerlijk is het om thuis te komen en je werk los te laten? Je gaat dingen doen die je leuk vindt en die je helpen ontspannen. Als je van je hobby je werk zou hebben gemaakt zou er nooit rust in je hoofd kunnen ontstaan als je thuis komt, het werk gaat altijd door.

Een hobby naast je werk geeft je energie en zelfvertrouwen.
Een hobby hebben naast je werk heeft veel voordelen. Ergens na werktijd gepassioneerd mee bezig zijn geeft je energie en zorgt voor een boost voor de geest. Hobby’s zijn ook goed voor je zelfvertrouwen. “Wanneer je baan de enige factor is waaraan je je zelfbeeld ophangt, krijg je sneller te maken met psychische stress en ben je vatbaarder voor een burn-out.” aldus Amerikaanse wetenschapper Kevin Eschleman.

Een hobby naast je werk zorgt voor betere prestaties.
Uit recent onderzoek blijkt dat hobby’s die je naast je werk hebt, je helpen bij het beter presteren op het werk. “Hoe meer je betrokken bent bij je hobby, hoe groter de kans dat je tijdens je werk creatieve oplossingen weet te vinden voor de problemen waarmee je geconfronteerd wordt.” aldus Kevin Eschleman.


Bron: Intermediair