• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Minder zin om te sparen in 2014

donderdag 30 januari 2014, 15:25 - Sanne Hofman

Voor het eerst in 20 jaar neemt de spaarzin van de Nederlanders af. De ING heeft gesignaleerd dat het spaargeld dit jaar is verminderd. ABN Amro en toezichthouder De Nederlansche Bank bevestigden dit.

Nederlanders zijn een stuk minder aan het sparen dan voorheen. In de tweede helft van 2013 is er in totaal 7 miljard euro van de spaarrekeningen afgehaald blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank.


Eén van de redenen voor het minder sparen zou de lage rente op de spaarrekening kunnen zijn. Mensen zien het nut er niet meer van in om alles op de spaarrekening te zetten. Ze kiezen er liever voor om het geld te beleggen of om het te gebruiken voor de aflossing van de hypotheek. Vooral klanten van de Rabobank kiezen voor deze laatste optie. In de eerste tien maanden van 2013 zijn er al 60 procent meer aflossingen gedaan dan in dezelfde periode van 2012. En daar zit een stijgende lijn in.


Ondanks dit alles hadden de Nederlanders in November vorig jaar nog 326 miljard euro op de spaarrekening staan. Veel Nederlanders willen ervoor zorgen dat de rent op de spaarrekening weer wat omhoog gaat. Daarom hebben 15.000 mensen zich sinds vorige week aangemeld bij de Consumentenbond. Zij willen collectief een hogere spaarrente regelen bij de banken.


Bron: AD