• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Oeps, te laat op het werk! Wat nu?

donderdag 8 mei 2014, 15:26 - Sanne Hofman

Bijna iedereen komt wel eens te laat op het werk. De één wat vaker dan de ander. Een goede smoes is op zo’n moment altijd handig. We willen de werkgever immers niet nog harder teleurstellen en nog bozer maken. In dit artikel vind je wat handige en geloofwaardige smoesjes. Ook lees je dat sommige werknemers wel hele originele smoesjes verzinnen…

Uit onderzoek uit Amerika blijkt dat 16 procent van de werknemers minimaal één keer per week te laat op het werk verschijnt. Zelfs 27 procent van de werknemers houdt het op minimaal één keer per maand. Hier is de werkgever natuurlijk niet altijd even blij mee.

Toch is ook vaak de werkgever zelf iets te laat. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat werkgevers bij 8 op de 10 afspraken te laat komen. Te laat komende werkgevers en werknemers, en dus gebrek aan productiviteit, kosten Amerikaanse organisaties bijna 3 biljoen dollar op jaarbasis!

Om de werkgever toch zo min mogelijk teleur te stellen en om ervoor te zorgen dat hij kan blijven lachen zijn soms smoesjes nodig om uit te leggen waarom je precies te laat was. Deze smoesjes moeten natuurlijk wel geloofwaardig zijn.


Waar komt het echt door?
Waardoor komen we eigenlijk echt te laat? In 30 procent van de gevallen komen werknemers te laat door het verkeer. Denk aan files, vertragingen en storingen. Te laat komen op het werk komt in 19 procent van de gevallen door slaaptekort. In 9 procent van de gevallen komt het te laat komen door het slechte weer en in 8 procent van de gevallen komt het doordat de werknemer de kinderen nog naar school moest brengen.


Meest gebruikte smoesjes
Hieronder vind je een lijstje met de meest gebruikte smoesjes. Deze smoesjes zijn ook meteen het meest geloofwaardig.

-    De wekker is kapot, dus ik heb me verslapen.
-    De stroom was vanochtend uitgevallen in de hele buurt.
-    Ik stond in de file.
-    Ik had autopech.
-    Mijn kind/kinderen zijn ziek. Daardoor ben ik heel de nacht op geweest.
-    Ik was mijn sleutels kwijt.
-    Ik was mijn sleutels/rijbewijs/portemonnee vergeten en moest toen weer helemaal terug naar huis.
-    Ik ben vanochtend eerst langs de dokter geweest.
-    Ik moest mijn kinderen naar school brengen.
-    Het openbaar vervoer had vertraging.


Bizarre smoesjes
Deze bizarre smoesjes worden niet aangeraden om te gebruiken. Toch hebben mensen dit echt verzonnen en vertelt tegen hun baas. In de meeste gevallen kon de baas vast lachen om deze verhalen!

-    Ik had per ongeluk de schoenen van mijn vriendin aangetrokken en moest terug naar huis om mijn eigen schoenen aan te trekken.
-    Mijn vrouw had na een ruzie mijn sleutels in een glas water gedaan en deze laten bevriezen. Ik kon vanochtend dus niet weg.
-    Ik wilde vanochtend mijn haar bijwerken met de tondeuse maar die hield er halverwege mee op. Toen moest ik eerst langs de kapper en die was vanochtend nog niet open.
-    Ik reed vanochtend per ongeluk naar mijn vorige werkgever in plaats van hiernaartoe.
-    Onderweg naar het werk kwam ik een zwangere vreemde vrouw tegen die op het punt van bevallen stond. Ik moest haar helpen met de bevalling.

Naast als deze smoesjes is misschien de beste manier om je te verontschuldigen tegenover je baas als je te laat bent op je werk om gewoon de waarheid te vertellen. De waarheid duurt immers het langst…