• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Opties voor als je een bijbaan als elektricien zoekt

dinsdag 28 november 2017, 13:48 - Gast Redacteur

In Nederland heb je geen diploma nodig om als elektricien aan de slag te kunnen gaan. Dit betekent dat je zelf een bedrijf op mag richten en je diensten als elektromonteur direct aan mensen aan mag bieden. Het zal echter lastig zijn om klanten te vinden, voldoende budget te vergaren voor de aanschaf van het benodigde gereedschap, enzovoorts. Mocht je een bijbaan als elektricien willen hebben naast je studie, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Het is onder meer afhankelijk van je huidige studie, of bedrijven je als student aan zullen nemen voor een bijbaan.

Een studie tot elektricien volgen naast je bijbaan

Wil je ook na je studie elektricien worden? In dat geval zal je momenteel een studie tot elektromonteur volgen, waarmee je na vier jaar direct aan de slag kunt. Tijdens je studie kan je als een soort stage bij installatiebedrijven aan de slag gaan, die vaak verschillende stageplekken voor studenten aanbieden. Dit kan ook buiten je school om! Houd er wel rekening mee dat veel stageplekken niet of veel minder goed betaald worden dan een bijbaan in de supermarkt of horeca. Anderzijds doe je met deze bijbaan relevante werkervaring op voor na je studie en mag je mogelijk bij je werkgever blijven werken, als je de studie afgerond hebt.  


Als elektricien werken zonder relevante studie 

Het kan ook voorkomen dat het je leuk lijkt om als elektricien te werken, zonder dat je een relevante studie volgt. Dit zal voor mensen op HBO- of WO-niveau makkelijker zijn, dan voor mensen op MBO-niveau. Iemand die momenteel nog een HBO-opleiding volgt wordt namelijk geacht hetzelfde werk- en denkniveau te hebben als iemand die een volledige MBO-opleiding heeft afgerond. Vaak zal naar relevante werkervaring gevraagd worden als je een bijbaan als elektricien zoekt.