• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Spring eruit met je CV

maandag 20 augustus 2012, 14:35 - Merely van der Drift

Iedereen wil zijn droombaan, maar voordat het zo ver is moet je je wel super presenteren bij een sollicitatiegesprek. Mede door je CV wordt je uitgenodigd voor een gesprek dus je moet hier aandacht aan besteden. Dit is al een struikelblok voor veel sollicitanten. Wij hebben wat tips voor jullie op een rij gezet.

1. Lay-out
Het eerste waarnaar ze kijken is de lay-out. De lay-out bestaat uit verschillende onderdelen:
- Persoonlijke gegevens
- Opleidingen en eventuele cursussen
- Werkervaring
- Informatie zoals kwaliteiten enzovoort.
Daarbij moet het niet teveel poespas worden. Gebruik een normaal lettertype zoals Arial of Calibri, met een normale grote. 11 of 12 is groot genoeg. Geen rare kleuren, maar gewoon een witte achtergrond en zwarte letters. Maak je pasfoto niet te groot, maar wel herkenbaar. Een CV is meestal rond de twee a4 lang.

2. Persoonlijke gegevens
Onder je persoonlijke gegevens zet je de standaard dingen. Je naam, geboortedatum, nationaliteit, telefoonnummer, burgerlijke staat en adres. Wat je niet hebt hoef je ook niet te benoemen. Als je geen rijbewijs hebt hoef je het er ook niet bij te zetten.

3. Opleidingen en eventuele cursussen
Bovenaan zet je het meest recente. Ben je op dit moment bezig met een opleiding communicatie en heb je hiervoor havo gedaan? Dan staat je opleiding communicatie bovenaan, met de datum wanneer je bent begonnen en al eventueel bent geëindigd. Onder je opleidingen kun je eventuele cursussen neerzetten, zoals een computercursus of iets anders.

4. Werkervaring
Dit geldt het zelfde als bij je opleiding. Je meest recente werkervaring staat weer bovenaan. De datum staat er weer met daarachter waar je werkt en de functie. De regels daaronder kun je gebruiken om meer over je functie uit te wijden.

5. Overige informatie
Wanneer je niet zoveel werkervaring hebt kun je dit opvullen met andere dingen. Zo kan je je hobby’s, interesses of sporten benoemen, maar ook aantonen welke talen je spreekt. Het is altijd slim om een paar steekwoorden van kernkwaliteiten te benoemen. Ben je heel goed in samenwerken? Zet dat erbij. Ga niet jezelf naar beneden halen door ook je mindere kanten te noemen. Daar komen ze wel achter als je eenmaal bent aangenomen. Als laatste is het slim om wat referenties te hebben. Wanneer het bedrijf twijfelt, kunnen ze voor de zekerheid nog wat navragen.
Het belangrijkste is niet overdrijven. Ga niet vertellen dat je Zweeds praat en wereldkampioen schaken bent, want snel genoeg komen ze erachter dat dit niet waar is. Bedrijven vinden het fijn als ze precies weten hoe iemand is. Hoe iemand werkt kan je nooit zeker weten, maar ze willen ook een sociaal leuk iemand op de werkvloer hebben. Laat dus zien hoe leuk je bent en dat ze jou moeten kiezen!