• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Spring eruit met je sollicitatiebrief

maandag 20 augustus 2012, 16:10 - Merely van der Drift

Je bent hard op zoek naar een baan. Maar voor dat je die baan hebt, moet je iedereen hebben verkocht bij het sollicitatiegesprek. En om uitgenodigd te worden, moet je weer een geweldige sollicitatiebrief geschreven hebben. Vorige keer hebben we verteld hoe je eruit springt met je CV, deze keer stap 2: De sollicitatiebrief.

1. De lay-out
Het eerste wat het bedrijf doet is een snelle blik werpen op je sollicitatiebrief. Elke sollicitatiebrief heeft dezelfde lay-out. Je kan bij google afbeeldingen: Voorbeeld sollicitatiebrief invullen. Hier zie je ook de volgorde maar dan met een sollicitatiebrief als voorbeeld. Ook hier geldt weer normale lettertype en grootte. Witte achtergrond en zwarte letters.
- Adres van de sollicitant
- Adres van het desbetreffende bedrijf
- Plaatsnaam, datum
- Betreft
- Aanhef
- Inleiding
- Kern
- Slotzin
- Afsluiting
- Handtekening
- Naam sollicitant
- ( eventuele )bijlage

2. Betreft
Dit is het onderwerp. Voorbeeld: Betreft: Vacature marketingmanager

3. Aanhef
Altijd met geachte beginnen. Daarna de heer of mevrouw en daarna komt de achternaam. Weet je niet aan wie je het moet schrijven? Ga dan voor algemeen: Geachte Heer/ mevrouw.

4. Inleiding
Je begint altijd met een inleiding. Standaard is ook wel: Pasgeleden was ik op startersbanen.nl aan het surfen toen uw vacature voorbij kwam. Uw vacature sprak mij gelijk aan, dus besloot ik een brief te schrijven.

5. Kern
Na de inleiding komt de kern. Hier vertel je algemene informatie over jezelf, je motivatie, je kernkwaliteiten, je enthousiasme en je sterke punten. Zwakke punten hoef je niet te noemen, dan brand je jezelf alleen maar af. Ga aan de andere kant ook niet overdrijven. Dat je ooit op de middelbare school een jaartje Frans hebt gehad, betekent nog niet dat je tweede taal Frans is. Uiteindelijk val je toch wel door de mand en dat is alleen maar meer gênant.

6. Slotzin
Slotzin moet kort en krachtig zijn. Het is de laatste zin om ze te overtuigen dus moet goed zijn. Een standaard zin is: Ik hoop u hiermee te hebben overtuigd en wacht uw reactie af.

7. Afsluiting
Je sluit af met een nette zin zoals: Met vriendelijke groet.
Al deze voorbeelden zijn erg standaard en gebruikt iedereen ook al. Probeer daarom origineel te zijn en iets heel anders te typen. Je kunt je wel aan de standaardantwoorden houden, maar verwoord het dan net anders. Laat zien wie je bent. Probeer eruit te springen en op te vallen, maar maak het geen circus. Geen plaatjes, kleurtjes enzovoort. Blijf ook beleefd en ga niet over in spreektaal.