• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Tips voor als je elektricien wilt worden

dinsdag 28 november 2017, 14:10 - Gast Redacteur

Wanneer het je altijd al leuk geleken heeft om klussen op het gebied van elektra uit te voeren, kan een opleiding tot elektricien goed bij je passen. In Nederland is het officieel niet verplicht om een dergelijke opleiding te hebben gevolgd als je als een elektricien aan de slag wilt gaan. Houd er echter rekening mee dat veel bedrijven de eis zullen stellen, dat je in het bezit moet zijn van een relevant diploma en/of werkervaring. Daarbij kun je tijdens een opleiding ontzettend veel leren over de klussen die je als elektricien uit zal voeren. Een opleiding tot elektricien kun je in Nederland op het ROC volgen. 

Opleiding “Elektromonteur” ideaal voor elektriciens 

De opleiding “Elektromonteur” is ideaal voor studenten die na hun studie als elektricien aan de slag willen gaan. Tijdens deze studie leer je onder meer hoe je elektriciteitskabels aan kunt leggen, op welke manier je een nieuwe groep aan de meterkast toevoegt, enzovoorts. Voor het volgen van deze opleiding tot elektricien heb je aan een VMBO-diploma voldoende. Met een VMBO-diploma kun je namelijk meteen op MBO-niveau 4 instromen. Ook een relevante vooropleiding is vaak voldoende om de opleiding tot elektromonteur te mogen volgen op een ROC. 

Tip: bekijk voor je aan deze studie begint alvast wat instructievideo’s op internet! Zo kun je jezelf alvast verschillende klusjes aanleren. 

Als elektricien aan de slag na je studie

Is het je gelukt om de studie “Elektromonteur” succesvol af te sluiten? In dat geval kun je op zoek gaan naar een baan bij jou in de buurt. Er zullen verschillende installatiebedrijven of aannemers zijn die zoeken naar elektriciens. Je kunt deze vacatures onder meer op internet vinden. Let bij het solliciteren voor een baan als elektricien goed op de klussen die je straks uit mag voeren. Wil je bijvoorbeeld voornamelijk bij mensen thuis aan de slag, of geef je de voorkeur aan elektrawerkzaamheden in bedrijfspanden?