• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Tips voor een sollicitatiegesprek

vrijdag 24 augustus 2012, 16:13 - Merely van der Drift

Na dagenlang zitten zwoegen aan je CV en sollicitatiebrief, ben je uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek. Enthousiast, maar zwaar nerveus ga je er heen. Via papier je uiten is vele malen makkelijker dan in het echt hun overtuigen. Een paar tips hoe je ook dit gesprek overleefd:

1.Bereid je goed voor
Verricht van te voren al onderzoek naar het bedrijf. Tijdens het gesprek komen er sowieso vragen voorbij als: Had je toevallig ook op onze site gekeken? Wat vind je hiervan, wat vind je daarvan? Enzovoort. Je komt beter over wanneer ze weten dat je, je erin verdiept hebt, dan dat je maar wat uit je duim zuigt. Ook kan je alvast de persoon met wie je het gesprek aangaat opzoeken. Zo weet je wat zijn/haar interesses zijn en hoe diegene eruit ziet. Hoef je je daar in ieder geval niet druk over te maken.

2. Kleed je representatief
Wanneer je je in een bedrijf verdiept ( zie punt 1 ), kan je er ook al een klein beetje uithalen wat voor soort bedrijf het is. Voor de Mc Donalds hoef je minder netjes gekleed, dan bij een advocatenkantoor. Desalniettemin, probeer er toch zo verzorgd mogelijk uit te zien. Een colbert kan zowel casual als netjes zijn en ziet er dus altijd goed uit. Geen afgetrapte schoenen aan, maar schoenen die er nog netjes uitzien. Geen gatenbroek, maar gewoon een nette (spijker-)broek.

3. Wees beleefd
Praat netjes met u en probeer zo goed mogelijk Nederlands te praten. Praat je normaal straattaal met vrienden of een heel zwaar dialect? Probeer van te voren even te oefenen met normaal praten. Je moet je niet als een heel ander persoon voordoen, maar probeer je wel een beetje aan te passen aan de sfeer daar.

4. Kom niet met lege handen
En daar bedoel ik geen cadeau mee. Niet alle bedrijven printen zelf jou CV en brief uit, maar verwachten dat jij dat doet. Neem voor de zekerheid dus je eigen papieren mee. Neem ook eigen gemaakte projecten mee, mits die iets met de functie te maken hebben. Ga je solliciteren voor een baan bij de redactie? Neem dan wat werk mee wat je hebt gemaakt, bijvoorbeeld columns of verhalen. Zo kunnen ze al zien hoe je schrijft.

5. Vermijd het salaris
Het is niet oké om tijdens je gesprek naar het salaris te vragen. Dit staat of al in de vacature, of ze beginnen er vanzelf over. Het kan wel zo zijn dat ze je vragen hoeveel je verwacht te krijgen, hier moet je gewoon eerlijk op antwoord geven. Ook al is dat soms moeilijk.

6. Verzwijg geen dingen
Ze hoeven geen dingen over je privéleven te weten. Als ze er naar vragen hoef je er ook geen antwoord op te geven. Er zijn echter wel dingen die ze moeten weten, namelijk zwangerschap of ziekte. Je kunt zwangerschap verzwijgen, maar die buik komt snel genoeg. Ook ziekte komt snel genoeg uit en ze waarderen het alleen maar als je de motivatie hebt, maar er wel eerlijk erover bent. Nog een grote kans is dat ze vragen naar je vorige werkgevers en waarom je daar weggegaan bent of ontslagen bent. Ook hier moet je eerlijk over zijn en niets verzwijgen. Als ze daadwerkelijk de referenties gaan opvragen, komen ze er alsnog achter.

Hopelijk kunnen deze tips je helpen op weg naar een geweldige baan!