• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Voorkom ook non-verbale fouten tijdens je sollicitatie

maandag 17 maart 2014, 11:23 - Sanne Hofman

Bij het schrijven van een sollicitatiebrief en het maken van een cv worden vaak genoeg kleine foutjes gemaakt. Gelukkig heb je hierbij de gelegenheid om deze fouten op tijd te verbeteren. Bij een sollicitatiegesprek zit dit iets anders. Door de zenuwen worden er soms fouten gemaakt die eigenlijk onnodig zijn. Dit zijn vaak non-verbale foutjes. Wij zetten ze voor je op een rijtje zodat je ze kunt voorkomen!

De eerste indruk en de beeldvorming in het begin van een sollicitatiegesprek zijn eigenlijk het belangrijkst. Een gemiddeld sollicitatiegesprek duurt ongeveer 40 minuten. Uit onderzoek blijkt echter dat de recruiter vaak, namelijk in 33 procent van de gevallen, in de eerste 90 seconden al een beslissing heeft genomen. Een goede eerste indruk en een goede voorbereiding zijn dus erg belangrijk!


Beeldvorming
Om een beeld over een sollicitant te vormen wordt voor 93 procent gekeken naar non-verbale communicatie. Deze belangrijke factoren zorgen voor de beeldvorming van jou als sollicitant bij de recruiter:

-    55 procent van de beeldvorming wordt bepaald door lichaamshouding, uitstraling en kleding
-    38 procent wordt bepaald door de klank van je stem en door de manier van praten
-    Slecht 7 procent van de beeldvorming wordt bepaald door woorden


Veel gemaakte non-verbale fouten
Het is makkelijker gezegd dan gedaan; een goede eerste indruk achterlaten. Veel sollicitanten maken door de zenuwen meer non-verbale fouten dan je zou denken. Door deze veel gemaakte fouten goed door te nemen kun jij ze voorkomen tijdens je sollicitatiegesprek!

-    67 procent van de sollicitanten maakt weinig tot geen oogcontact
-    38 procent lacht niet één keer tijdens het sollicitatiegesprek
-    33 procent neemt een inactieve houding aan
-    26 procent van de sollicitanten geeft een ‘slappe hand’ bij het voorstellen
-    21 procent van de sollicitanten friemelt aan het haar of aan het gezicht tijdens het gesprek
-    21 procent neemt een gesloten houding aan
-    9 procent van de sollicitanten praat te veel met de handen

Zorg er dus voor dat je goed rechtop zit, je armen ontspannen naast je houdt, niet overdrijft met handgebaren en dat je de gesprekspartner goed aankijkt. Dit zorgt voor vertrouwen en het laat zien dat je geïnteresseerd luistert.


De grootste fout: slechte voorbereiding
De grootste fout die je kunt maken tijdens het sollicitatiegesprek, naast de non-verbale fouten, is nog steeds een slechte voorbereiding. Een slechte voorbereiding door je bijvoorbeeld slecht in te lezen over een bedrijf komt het meest voor. Zorg dus dat je voor het sollicitatiegesprek genoeg onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf, dat je jezelf kunt onderscheiden van andere sollicitanten en zorg ervoor dat je bent voorbereid op lastige vragen.

Laat je interesse en enthousiasme duidelijk naar voor komen in het gesprek. Zorg dat je niet teveel overdrijft en dat je niet opschepperig overkomt. Een actieve, geïnteresseerde en enthousiaste houding en uitstraling zijn het aller belangrijkst! Laat je eigen unieke persoonlijkheid zien en onderscheidt je zo van de anderen.