• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Wat voor type werknemer ben jij?

vrijdag 4 april 2014, 15:44 - Sanne Hofman

Wist je dat er verschillende typen werknemers zijn? Gelukkig maar, want als iedereen hetzelfde zou zijn zou het niet goed gaan. Iedereen is uniek en daardoor heeft iedereen zijn of haar eigen plekje in het team. Met sommige collega’s kunnen we het nou eenmaal beter vinden dan met andere. Herken jouw collega’s en kom erachter wat voor type werknemer jij zelf bent!

Het is belangrijk om te weten wat voor type collega’s je hebt. Zo weet je wat hun specifieke kwaliteiten en mindere punten zijn. Daar kun je natuurlijk heel makkelijk op inspelen. Op deze manier haal je het beste uit je collega’s en ontstaat er een hecht en productief team.

Daarnaast is het ook heel belangrijk dat je weet wat voor type werknemer je zelf bent. Op die manier weet je waar je goed in bent en op welke puntje je jezelf kunt verbeteren. Je kunt kiezen uit de volgende types:

Type 1: De uitslover
De uitslover wilt graag dat mensen hem of haar bewonderen en kan niet goed tegen kritiek. Probeer discussies over onnodige dingen met deze personen uit de weg te gaan. Een uitslover kan namelijk heel fel uit de hoek komen. Onzinnige discussies zijn niet goed voor de goede sfeer op de werkvloer. Laat wel zien dat je niet zomaar over je heen laat lopen.

Type 2: De draaier
De draaier is een type met erg weinig zelfvertrouwen. Het type kan erg schuchter zijn. Overtuig een draaier van zijn of haar kwaliteiten. Door meer zekerheid zullen de werkzaamheden uiteindelijk alleen maar beter gaan.

Type 3: De rebel
De rebel is nogal een uitbundig en explosief persoon. Hij of zij zou ook moeilijk met autoriteit om kunnen gaan. De rebel zou altijd een beetje tegen de regels in gaan. Zorg ervoor dat deze collega niet alle touwtjes in handen krijgt en te overheersend wordt.

Type 4: De clown
De clown houdt van aandacht en maakt veel grappen op de werkvloer. Erg goed voor de sfeer natuurlijk, maar zorg ervoor dat je niet teveel mee doet. Lachen op z’n tijd is erg belangrijk, maar het werk moet professioneel en serieus worden aangepakt.

Type 5: Het slachtoffer
Het slachtoffer is een type dat erg graag zeurt. Over koetjes en kalfjes en over de werkzaamheden. Stel je vooral op als een luisterend oor tegenover deze collega en ga er niet teveel op in. Laat zien dat positiviteit je verder helpt met werkzaamheden dan negativiteit.

Type 6: De pleaser
De pleaser is iemand die een beetje achter de kudde aanloopt. Een duidelijke mening van deze collega’s zal je zelden krijgen. Zorg ervoor dat je deze collega niet op een verkeerde manier gebruikt. Vraag naar zijn of haar mening en laat zien dat dit belangrijk is.

Type 7: De redder
De redder is een heel fijn persoon om mee te werken. Deze collega zal altijd voor alles en iedereen klaar staan en heeft overal een oplossing voor. Soms is het echter verleidelijk om hier teveel gebruik van te maken. Sla soms de hulp af en ga zelf op zoek naar oplossingen en ideeën.

Type 8: De drama-queen
Meestal zijn dit de vrouwelijke collega’s. Drama-queens kunnen overal heftig en emotioneel op reageren. Laat zien dat het soms veel beter is om nuchter en rustig te blijven. Als je teveel mee gaat met de uitingen van een drama-queen kunnen de spanningen hoog oplopen.


Bron: Sprout