• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Weetjes en tips over lichaamstaal!

donderdag 27 februari 2014, 16:28 - Sanne Hofman

Lichaamstaal is erg belangrijk bij bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek, een presentatie of een vergadering. Met je lichaamstaal zeg je soms meer dan dat je zelf door hebt. In dit artikel kun je verschillende weetjes over lichaamstaal lezen en vind je tips over hoe jij je lichaamstaal voor je kan laten werken.

Veel trucjes over de juiste lichaamstaal in de zakelijke wereld zijn al bekend. Denk bijvoorbeeld aan: glimlachen, geen armen over elkaar, jezelf groot maken en de houding van de ander spiegelen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit erg kan helpen bij een eerste ontmoeting zoals een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld.

Lichaamstaal liegt bijna nooit. Natuurlijk kun je wel op je eigen lichaamstaal en op de lichaamstaal van een ander letten om signalen door te geven en te ontvangen. Bij elke situatie komt een andere lichaamstaal van pas. Hier wat tips en weetjes!

Wist je dat?
-    Mensen meer dan 700.000 signalen kunnen afgeven?
-    Mensen meer dan 250.000 gezichtsuitdrukkingen kunnen aannemen?
-    Mensen meer dan 1.000 verschillende houdingen kunnen aannemen?
-    Het maar zeven seconde duurt om een mening over iemand te vormen bij een eerste ontmoeting?
-    Lichaamstaal voor 55 procent de effectiviteit van de communicatie bepaald?
-    Je pupillen vaak verraden wat je voelt?
-    Iemand die tijdens een gesprek zijn of haar gezicht aanraakt vaak liegt?

Het is belangrijk om bij elke situatie een andere houding aan te nemen. Je wilt natuurlijk niet altijd hetzelfde bereiken tijdens een gesprek. Hier wat verschillende situaties met tips!

Wil je…
Zo snel mogelijk vertrouwen winnen? Spiegel dan de houdingen van je gesprekspartner. Neem een open houding aan, geen verveelde of gesloten houding. Kom geïnteresseerd en enthousiast over. Neem geen grote afstand maar kom ook nog niet té dichtbij.
Een overtuigende pitch geven? Stap tijdens je presentatie naar het publiek toe. Kijk niet naar je scherm of naar de computer maar kijk in het publiek.
Een goed sollicitatiegesprek voeren? Als je aan het woord bent buig je naar de potentiële werkgever toe. Leun niet achterover maar blijf een actieve houding houden. Spiegel de lichaamstaal van je gesprekspartner en neem voor de rest een open houding aan.


Bron: Intermediair