• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Zo maak je een goede tweede indruk!

vrijdag 21 februari 2014, 15:46 - Sanne Hofman

Ja je leest het goed! Het is vaak niet de eerste, maar de tweede indruk die bij mensen blijft hangen. De tweede indruk die we bij mensen, bijvoorbeeld bij de werkgever tijdens een sollicitatiegesprek, achterlaten is belangrijker dan je denkt. Hier vind je wat tips om een goede tweede indruk te maken!

Wat houdt de eerste indruk eigenlijk in? Je maakt een goede eerste indruk tijdens een sollicitatiegesprek door een stevige handdruk te geven, je goed te kleden, door te glimlachen en door vriendelijk en zelfverzekerd over te komen. Toch is het vaak de tweede indruk die echt lang blijft hangen!


Tijdens de tweede indruk stelt je gesprekspartner voor zichzelf vast hoe jij volgens hem of haar echt bent. Het is dus belangrijk dat je de werkgever geen verkeerde tweede indruk geeft. Hier wat tips hoe je een goede tweede indruk achterlaat.


Geef aan dat je onlangs iets gelezen hebt over je gesprekspartner

Verdiep je van te voren in je gesprekspartner. Kijk wat zijn of haar interesses zijn, waarover hij of zij twittert, wat hij of zij onlangs gedaan heeft, etc. Begin tijdens een sollicitatiegesprek niet net als iedereen over het weer of over het ‘mooie’ kantoorgebouw, maar begin gelijk over je gesprekspartner. Laat hem of haar over zichzelf praten. Diegene heeft nu direct het idee dat je oprecht interesse in hem of haar toont en nieuwsgierig bent.


Blijf niet te lang in je introductiepraatje hangen
Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je alleen maar blijft praten over de interesses van je gesprekspartner. Houd je introductie kort en boeiend. Als je merkt dat de werkgever ter zake wilt komen, rond dan je introductiepraatje af. Vertel nogmaals waar je voor komt en waarom.


Zorg voor inhoud tijdens het gesprek
Laat zien dat je je hebt voorbereid door doordachte vragen te stellen, goed te luisteren tijdens het gesprek, niet aan een stuk door te praten, je gesprekspartner niet te onderbreken, pauzes te nemen en goed na te denken voordat je een antwoord geeft. Laat zien dat het gesprek echt inhoud heeft.


Let op de tijd
Als je merkt dat de tijd er bijna op zit, geef je gesprekspartner dat de gelegenheid om het gesprek af te ronden. Je kunt ook vermelden dat je eventueel altijd beschikbaar bent op een ander tijdstip om het gesprek voort te zetten. Leg de keuze over het doorgaan van het gesprek of het op een ander moment voortzetten van het gesprek bij de gesprekspartner. Zorg ervoor dat je nooit iemands tijd aan het verspillen bent.


Blijf niet te lang hangen
Blijf na het gesprek nooit hangen. Zorg dat jij de eerste bent die vertrekt. Maak de ander nieuwsgierig en zorg ervoor dat hij of zij zin heeft om nog een keer een gesprek met je te voeren. Een goede eerste indruk zorgt dus voor een kans op een derde, vierde en vijfde indruk!


Bron: Intermediair