• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Zo verkoop je jezelf als vrouw zijnde!

woensdag 23 april 2014, 15:59 - Sanne Hofman

Vrouwen vinden het vaak moeilijk om zichzelf te verkopen. Dat is eigenlijk heel gek, want het meest voorkomende beroep onder vrouwen is verkoopster. Toch vinden vrouwen die werkzaam zijn in andere branches het vaak lastig om zichzelf goed te presenteren. Deze tips kunnen vrouwen (en ook mannen) gebruiken om zichzelf beter te kunnen verkopen!

Voor sommige vrouwen is het moeilijk om zichzelf te verkopen op de arbeidsmarkt omdat zij verkopen nooit als vak hebben gezien. Toch zijn vrouwen meer bezig met verkopen dan je denkt. Onbewust probeer je heel de dag door mensen te overtuigen. Daarbij worden natuurlijk veel verschillende technieken gebruikt. Denk aan gezichtsuitdrukkingen, een glimlach, verschillende toonsoorten en lichaamshouding.

Deze tips maken het verkopen en presenteren van jezelf nog een stukje makkelijker. Als je probeert hier op te letten gaat het overtuigen van mensen steeds beter.


Zorg voor een goede eerste indruk

De eerste indruk is vaak niet het moment waarop je jezelf aan iemand voorstelt, nee, een eerste indruk maak je al veel eerder. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat iemand aan komt gereden in zijn of haar auto. Op dat moment heb je eigenlijk al een mening over iemand gevormd. In minder dan een seconde heeft iemand zijn of haar mening over jou al klaar. Zorg dus dat je auto er netjes uitziet, dat je netjes rijdt, dat je een zelfverzekerde en open lichaamshouding hebt, dat je positief overkomt en dat je altijd een glimlach op je gezicht hebt.


Zorg voor goed contact
Ga een positief en open gesprek aan met mensen. Let tijdens het gesprek ten eerste op je houding. Zit niet met je armen over elkaar en het liefst ook niet tegenover je gesprekspartner. Ga bijvoorbeeld naast je gesprekspartner zitten. Dit zorgt meteen voor een minder gespannen en open sfeer. Draai je ook naar de ander toe. Zo laat je zien dat je ook geïnteresseerd bent in zijn of haar verhaal en niet alleen maar aan jezelf denkt.
De manier van spreken is ook erg belangrijk bij het presenteren van jezelf. Praat rustig en niet te uitbundig. Laat op een subtiele manier je enthousiasme zien. Ga een echt gesprek aan en stel vragen. Het gesprek moet natuurlijk niet van één kant komen. Laat ook goed merken dat je goed luistert naar wat de ander zegt.


Houd de regie

Het is belangrijk dat het gesprek van twee kanten komt maar om jezelf goed te verkopen is het ook belangrijk dat jij de regie van het gesprek in handen houdt door het gesprek te leiden.


Zie onderhandelen als spel
Vrouwen zijn vaak veel slechter in onderhandelen dan mannen. Dit komt omdat mannen het onderhandelen als een spel zien en vrouwen het vaak persoonlijk opvatten. Hou in gedachten dat het geen persoonlijke aanval is en dat er niets te verliezen valt. Kom op voor jezelf en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Onderhandelen gaat makkelijker als er meerdere alternatieven zijn. Kom met goede argumenten en laat zien dat je over alles goed hebt nagedacht. Zo overtuig je de mensen het best.


Zorg voor een verzorgd en vrouwelijk uiterlijk

Als vrouw zijnde heb je eigenlijk altijd een voordeel: je uiterlijk. Zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet. Kleed je vrouwelijk maar niet te sexy, dit zorgt ervoor dat je minder serieus wordt genomen. Ook make-up en sierraden zijn erg belangrijk. Zorg ervoor dat het allemaal niet teveel is.


Bron: z24