• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Zo win je respect en sympathie van je collega’s!

dinsdag 18 februari 2014, 15:32 - Sanne Hofman

Een goede werksfeer is erg belangrijk. Als de sfeer op de werkvloer positief is functioneer je veel beter. Het is dus belangrijk dat je het goed kunt vinden met je collega’s. In dit artikel geven wij je wat tips over hoe je sympathie kunt winnen bij je collega’s. Ze zullen je met open armen ontvangen en respecteren!

Het is voor je eigenwaarde, voor het functioneren tijdens het werk en voor de werksfeer erg belangrijk dat collega’s jou respecteren. Het is niet altijd makkelijk om respect en sympathie te winnen op het werk. Zeker als je net begint met een nieuwe baan kan het best spannend zijn hoe collega’s op jou reageren. Onthoudt deze tips goed, dan ontvangen zij jou met open armen!


-    Zorg dat je de namen van al je collega’s goed onthoudt.
-    Beschouw alle kritiek die je krijgt in het begin als opbouwend. Laat zien dat je goed reageert op kritiek en niet gelijk ruzie maakt.
-    Klaag niet. Blijf positief denken en positiviteit uitstralen. Niemand heeft zin in gezeur van de ‘nieuweling’.
-    Roddel niet over collega’s. Zeker niet bij de start van een nieuwe baan. Je kent niemand nog echt goed, bewaar dus een veilige afstand.
-    Toon interesse in je collega’s. Vraag in de pauze bijvoorbeeld naar hobby’s en bezigheden. Zorg ervoor dat je oprecht geïnteresseerd over komt.
-    Pas je aan aan de nieuwe regels en nieuwe manieren. Het bedrijf gebruikt vast zijn eigen werkmethoden. Pas je aan en lever geen commentaar. Pas je ook aan aan de rest van het bedrijf. Gedraag en kleed je zoals de rest. Zo voorkom je dat je een buitenbeentje wordt.
-    Werk hard. Laat je collega’s zien wat je waard bent. Ze zullen je harde werk erg waarderen.


Als je eenmaal het respect van je collega’s gewonnen hebt kun je dit ook heel makkelijk weer verliezen. Als je respect verloren hebt win je dit niet makkelijk weer terug. Onthoudt dus ook goed wat je juist niet moet doen!


-    Te vaak te laat komen.
-    Je beloften niet nakomen. Voorkom dat je teveel dingen belooft en het uiteindelijk niet na kan komen. Dit valt niet in goede aard bij je collega’s.
-    Je negatief opstellen. Reageer niet geërgerd en defensief op kritiek.
-    Je fouten verbergen. Wees altijd eerlijk tegenover je collega’s, ook als je iets verkeerd hebt gedaan. De waarheid komt toch uiteindelijk altijd boven water en collega’s kunnen je juist helpen. Als ze erachter komen dat je gelogen hebt ben je verder van huis.
-    Fouten van je af schuiven. Geef nooit anderen de schuld van jouw fouten.
-    Teveel excuses verzinnen. Je collega’s zullen er op een gegeven moment achter komen dat je de waarheid niet spreekt en zullen je niet vaak meer geloven. 
-    Opvallend slijmen bij de baas. Collega’s zullen zich aan je gaan ergeren.


Bron: Intermediair