• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Zo win je tijd op kantoor!

dinsdag 1 april 2014, 16:17 - Sanne Hofman

Soms gaat de dag voor je gevoel gewoon veel te snel. Door de grootste tijdverspillers te omzeilen, met deze handige tips over het veranderen van het eigen gedrag en door het gebruiken van nuttige hulpmiddelen kun je aardig wat tijd winnen. We vertellen je waar je op moet letten om je productiviteit hoog te houden of te verhogen!

Ten eerste is het heel belangrijk om je niet te druk te maken om de tijd. Van haasten wordt je alleen maar onrustig en dit is juist niet goed voor de productiviteit. Om het beste uit jezelf te halen is kalmte in de eerste plaats heel belangrijk. Als je rustig en kalm bent zal je je snel krachtiger en gelukkiger voelen en merk je dat alles iets makkelijker gaat. De stress verdwijnt uit je lichaam en je merkt dat je je minder overweldigd voelt en meer de controle hebt over al je taken.


Tijdverspillers
Leer beter met je tijd om te gaan en ga de grootste tijdverspillers uit de weg. Let bijvoorbeeld op deze grote tijdvreters:

-    Perfectionisme. Werk niet te lang door aan één taak. Bepaal van te voren wat goed genoeg is en ga niet eindeloos door met verbeteren en uitbreiden. Als dit echt nodig is kan dit altijd nog op een later moment. Soms is het immers veel effectiever om het eerst gewoon te doen en daarna de kwaliteit te verbeteren.
-    Onduidelijke communicatie met collega’s. Natuurlijk is het voor de werksfeer veel beter als je altijd open staat voor vragen van collega’s en om hen te helpen, maar soms komt dit de productiviteit van jezelf juist niet ten goede. Zorg ervoor dat de communicatie, zowel persoonlijk als digitaal, altijd to the point is. Vertel een duidelijk verhaal, stel een duidelijke vraag en vertel een duidelijk doel. Zo gaat er zo min mogelijk tijd verloren. Durf ook eens ‘nee’ te zeggen tegen collega’s en een gesprek af te breken. Een andere handige tip is om vaste tijdstippen in te lassen voor vragen en overleg met collega’s.
-    E-mails. Vaak gaat er onverwacht en onbewust veel tijd verloren in het lezen en versturen van e-mails. Het constant checken van de mail is vaak meer een verslaving dan een noodzakelijke taak. Een handige tip is om je inbox alleen op vooraf vastgestelde tijden te bekijken.
-    Social media en spelletjes. Speel tussen het werk door geen spelletjes op de pc of op je smartphone. Controleer ook niet heel de dag door verschillende social media pagina’s. Dit is onnodige tijdverspilling en je raakt erg afgeleid. Uiteindelijk kan je weer helemaal opnieuw beginnen.


Tips
Sneller werken is een hele handige manier om tijd te winnen en om uiteindelijk de dag voldaan af te sluiten. Wij geven je wat tips om je tijd efficiënt te gebruiken.

-    Plan. Door de dag van te voren in te plannen verhoog je de productiviteit meteen. Je kunt immers meteen doorwerken als je iets af hebt, je weet wat je te wachten staat en wat er allemaal te doen is. Stel voor jezelf korte deadlines. Plan liever minder dan je kunt doen dan meer, door jezelf aan het eind van de dag te overtreffen motiveer je jezelf. Begin de dag ook met de meest vervelende taak. Als je dat gedaan hebt valt de rest van de dag heel erg mee.
-    Zorg voor enthousiasme. Geef jezelf na het uitvoeren van elke taak een kleine beloning, denk aan een kop koffie, een rondje buiten, etc. Zorg ervoor dat je gemotiveerd bent en blijft.
-    Combineer taken. Multitasking is niet nodig maar taken die erg op elkaar lijken kun je makkelijk combineren.
-    Houd je werkplek netjes. Een opgeruimd bureau zorgt voor een opgeruimd en rustig gevoel. Je kunt je ook veel beter concentreren op je taken.