• 010 218 41 03
Welkom bezoeker, heb je al een profiel op startersbanen.nl? Klik hier om in te loggen. Heb je nog geen profiel? Klik hier om je aan te melden! Bent u werkgever? Klik dan hier!

Zo wordt jouw motivatie getest

dinsdag 11 februari 2014, 16:01 - Sanne Hofman

Tijdens een sollicitatie is het belangrijk dat je laat zien hoe gemotiveerd je bent. Je wilt de baan waarvoor je solliciteert natuurlijk erg graag hebben. Je wilt opvallen en eruit springen. De werkgever is ook op zoek naar iemand met een oprechte interesse voor het vak. Hoe test de werkgever jouw motivatie?

In deze tijd wil de werkgever nog meer dan anders zeker weten dat hij de juiste persoon aanneemt voor een bepaalde functie. Hij wil van de sollicitant een duidelijke motivatie horen en interesse zien. Om jouw motivatie te testen zal de werkgever in een sollicitatie gesprek verschillende vragen stellen. Op die manier beoordeeld hij of jij de juiste passie hebt voor het vak. Hieronder zijn wat vragen gegeven die de werkgever zou kunnen stellen. Zo kun jij je nog beter voorbereiden!


1.    Waar ben je het meest trots op in je laatste baan of project, en waarom?
Door deze vraag zal de werkgever snel genoeg merken of jij plezier hebt gehad tijdens een bepaalde baan of tijdens een bepaald project. Een goed antwoord op deze vraag laat zien dat je met passie aan dingen werkt.


2.    In welke baan heb je het minst plezier gehad, en waarom?
Door aan te geven in welke werkzaamheden je geen plezier zal hebben zorg je ervoor dat je niet de verkeerde keuze maakt. Ook door deze vraagt ziet de werkgever wanneer jij met plezier en passie aan iets werkt en wanneer niet.


3.    Waarom sta je open voor een nieuwe uitdaging?
Deze vraag geeft je de gelegenheid om jezelf te presenteren. Laat zien waar jij waarde aan hecht en dat je jezelf wilt ontwikkelen.


4.    Kun je een voorbeeld geven?
De werkgever zal tijdens een sollicitatiegesprek altijd om voorbeelden vragen. Het is belangrijk dat je de voorbeelden die je geeft goed onderbouwd. Ook is het belangrijk dat het relevant is voor de baan waarnaar je solliciteert.


5.    Wat zijn je zwakke punten? Waar wil je je in ontwikkelen?

Wees bij zo’n vraag altijd eerlijk en kritisch over jezelf. Dit laat zien dat je beschikt over zelfkennis en dat je jezelf kan reflecteren. Kom dus niet aan met clichés.


6.    Wat wil je bereiken?
Laat zien dat je hier al goed over hebt nagedacht.

7.    Wanneer heb jij het verschil gemaakt?

Laat zien dat jij ergens uniek in bent. Vertel waarom de organisatie jou eigenlijk niet kan missen in het bedrijf.


8.    Als alles mogelijk is, wat zou dan jouw ideale baan zijn?
Met deze vraag test de werkgever jouw passie en gedrevenheid. Geef hier een eerlijk antwoord op, zeg wat je echt vindt. De werkgever heeft het snel genoeg door als jij het antwoordt geeft wat je denkt dat zij verwachten.


9.    Wat vond je van het gesprek?
De werkgever test met deze vraag of jij in staat bent een goede terugkoppeling te geven.


10.    Wil je nog iets toelichten?
Dit is de kans om als sollicitant eventuele onduidelijkheden weg te nemen. Leg onduidelijkheden nog een keer toe of vraag om feedback aan de werkgever.


Tijdens een sollicitatiegesprek is interactie erg belangrijk. Let ook op jouw manier van communiceren. Neem zelf initiatief en vraag steeds tussendoor of alles duidelijk is. Wees niet arrogant en zorg altijd dat je jezelf bent. Wees jezelf in je houding en in de manier van jezelf presenteren.


Bron: Intermediair